zaterdag 15 januari 2011

Cloud

Geschiedenis Voordat ik begin aan mijn verhaal over cloud, wil ik even nog wat kwijt. Computers bestaan al zo’n 30 jaar. In het begin van het computertijdperk werd altijd de data opgeslagen op grote floppy’s daarna kreeg je diskettes en de cd’s en dvd’s kwamen daarna ook al heel gauw. Maar nu is er wat heel wat nieuws en dat is: Cloud wat dat is en inhoud kan je hier verderlezen.

Working in the Clouds. (Nederlands: werken in de wolken). Cloud computing is het via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens, ongeveer zoals stroom uit het elektriciteitsnet. De cloud (Nederlands: wolk) staat voor het internet en de delen en acties van de applicatie die niet op de machine van de gebruiker plaatsvinden. De gebruiker hoeft op deze manier geen eigenaar meer te zijn van de gebruikte hard- en software en is niet verantwoordelijk voor het onderhoud. De details van de informatietechnologische infrastructuur worden aan het oog onttrokken en de gebruiker beschikt over een “eigen”, in omvang en mogelijkheden schaalbare, virtuele infrastructuur.

Op cloud computing gebaseerde dienstverlening kan via de webbrowser worden benaderd en de gebruiker betaalt opslag en gebruik van computers en applicaties naar gelang van het gebruik dat hij ervan maakt, doorgaans uitgaande van een vaste hoeveelheid Gb voor een afgesproken maandelijks bedrag met de mogelijkheid tot overschrijding.

Cloud computing wordt in drie categorieën van abstractie verdeeld: Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS). Hierbij heeft men bij IaaS de meeste vrijheid en bij SaaS de minste. Recht evenredig heeft men dan ook meer onderhoud en kennis nodig bij IaaS.

Aangezien bij cloud computing de gebruiker geen eigenaar van de gebruikte software is en de diensten betaalt, kan hij grote kosten besparen op de aankoop van software en hardware.

Cloud computing kent zijn opkomst rond het jaar 2000. In 2009 erkende Sun Microsystems cloud computing als de nieuwe softwaregeneratie binnen hun bedrijf.

De categorieën op een rijtje:

Infrastructure as a Service (IaaS) Platform as a Service (PaaS) Software as a Service (SaaS)

Type wolken zijn:

Publiek: men werkt traditoneel publiek of extern. De software en data staan dan volledig op de servers van de externe dienstverlener.

Privaat: met een private of interne cloud werkt men met een geëmulgeerde wolk op een privaat netwerk.

Hybride: als meerdere interne of externe wolken worden gebruikt wordt er gesproken van een hybride wolk. Het is best handig Cloud voor de gebruikers en de ontwikkelaars. Er hoeft nu geen verpakkingen meer worden ontworpen. De software word gewoon op de Cloud gezet en de gebruiker kan dit dan gratis gebruiken of hij kan tegen betaling gebruik maken van de software.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten