zaterdag 8 januari 2011

Sociale sleutel API

API’s (Application Programming Interfaces) zijn scripts met definities waarbinnen computerprogramma's met elkaar communiceren. Toepassingen die het eenvoudiger kunnen maken om bepaalde processen beter te kunnen inpassen in een applicatie. Doordat content en functionaliteiten beschikbaar zijn, kun je op relatief eenvoudige wijze hier weer nieuwe betekenis aan geven.

Visitekaartje

Doordat er steeds meer open is en gedeeld wordt, is het belangrijk om als applicatieontwikkelaar of -aanbieder zelf ook je API in een vroeg stadium beschikbaar te hebben. Waarom zou je er niet mee beginnen? Een API is een sleutel en tegelijkertijd ook je visitekaartje voor jouw eigen ontwikkelde applicatie.

Leg een goede fundering voor breder gebruik

Alle functionaliteit wordt verlegd naar mobiel gebruik. iPhone-, iPad- of Androidapplicaties en andere mobiele platforms gaan in de toekomst steeds meer de leiding overnemen op internet gebied. De verwachting van gebruikers is dat overal wel een App voor is. Door zelf een goede API te realiseren die je gebruikt voor je eigen client, wordt de overstap naar andere clients laagdrempelig!

Dit zijn de veelzijdigheden van een Api

• Het brengt op effectievere wijze nieuwe klanten / gebruikers voor je

• Alles wat je in huis hebt, zit gekoppeld aan een managementsysteem

• Het geeft een goed overzicht wat je hebt en kunt

• Klanten hoeven geen lange wachtwoorden te hanteren

• Je kan makkelijk je dienstverlening aanbieden en beheren

Je weet wat je jouw gebruikers voorschotelt. Je gebruikt het tenslotte zelf ook? Je kunt ook voor diverse doelgroepen weer aparte API’s maken zodat je diverse mensen andere privileges kunt geven. Op deze manier is dan je bereik en gebruik van je API nog groter en krachtiger.

Al je functionaliteit zit meteen in je API

Bij het bouwen van nieuwe functionaliteit in je applicatie hoef je deze niet later nog eens uit te breiden naar je API. Je voorkomt dus het schrijven van dubbele, overbodige code. Je integreert de functionaliteit in je API, breidt je client uit en iedereen heeft er ook meteen de beschikking over.

Controle

Je hoeft je gebruikers natuurlijk niet overal toe te laten. Dat is tenslotte af te schermen met een goede toegangscontrole die je in je API inbouwt. De mogelijkheid is er in ieder geval wel!

Voor lief nemen

Het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zo zit er initieel meer tijd in de ontwikkeling. Heb je echter nog grote toekomstplannen of wil je simpelweg de applicatie voor langere tijd gebruiken, dan moet je dat misschien voor lief nemen. Het onderhoud en de mogelijkheid om uit te breiden is in de meeste gevallen laagdrempelig. Dit is wel een punt wat vaak lastig te verkopen valt.

Fundering

Eerst de API, dan je client. Tenslotte leg je bij de realisering van een huis ook eerst de fundering en bouw je daarna pas het huis.

1 opmerking:

  1. Mooi artikeltje. Maakt me wel nieuwsgierig. Heb je misschien een voorbeeld?

    BeantwoordenVerwijderen