maandag 31 januari 2011

Een goed sollicitatie succes!


Om überhaupt een uitnodiging te krijgen voor een sollicitatiegesprek. Is een goed opgestelde brief nodig. En daarbij een goede CV curriculum Vitae (Latijn voor levensloop). Dit zijn de beginsels voor een uitnodiging en een goed verloop bij je sollicitatiegesprek.

De eerste 30 seconden van een sollicitatiegesprek zijn cruciaal. Dus als je in het spel wilt blijven zul jij je beste beentje moeten voorzetten.

In principe gaat het bij het succesvol afleggen van een sollicitatiegesprek om 3 sleutelingrediënten: voorbereiden, oefenen en presenteren.

Als je deze drie ingrediënten hebt gebruikt en je krijgt een telefoontje dat je een baan hebt, dan heb voldaan aan de succesformule van het voeren van een sollicitatiegesprek.

Hier zijn 10 tips waarlangs je deze ingrediënten kunt vormgeven.

1. De eerste indruk is van groot belang

Bij binnenkomst van de ontmoetingsruimte, gedraag je je alsof het jouw feestje is. Je bent natuurlijk niet dronken, maar wel heel enthousiast en blij de ander te zien. Je groet de interviewers hartelijk en blaakt van zelfvertrouwen. Bij het handenschuddend zorg je voor een goede greep, oog contact en je lach nodigt ze uit je beter te willen leren kennen. Eigenlijk begint deze instelling al bij binnenkomst van het gebouw, waar je eerste contact de receptioniste zal zijn. Ook zij is uitgenodigd op je feestje. Je zult jezelf eerst moeten verkopen voordat je überhaupt iets anders kunt verkopen. Om deze reden zijn de eerste 30 seconden zo belangrijk. In die luttele seconden bepaalt de manager of hij je mag en of je een aanwinst zou zijn voor het team.

2. Wees voorbereid

Zonder voorbereiding geen succes. Bekijk nogmaals je CV en de brief, die je hebt ingestuurd. Doe onderzoek over het bedrijf: Wat staat er op de website? Wat staat er in de foldertjes? Vraag informatie aan bij H&R, zoals de arbeidsvoorwaarden of het jaarverslag. Misschien kun je van te voren een netwerkgesprek krijgen met een medewerker. Bereid goede vragen voor. Vragen die aangeven, dat je je hebt ingelezen.

3. Praat geen onzin

Beantwoord vragen zo goed mogelijk. Soms gaan sollicitanten van de zenuwen, maar in de rondte kletsen. Geef liever aan dat je even moet nadenken over de vraag. Neem de tijd en stel anders vragen over de vraag, die net werd gesteld. Kom dan op een antwoord.

4. Geef ze alle redenen om je aan te nemen

In de meeste advertenties staat al uitgebreid wat een werkgever zoekt in een kandidaat- een teamspeler, communicatief sterk etc. Aan welke vaardigheden en kwaliteiten kun jij voldoen? Zoek naar minstens drie kwaliteiten, die je kunt staven met een voorbeeld uit je werkverleden.

5. Wees positief

Jouw interviewer zal zich inbeelden hoe het is om je samen te werken. Behoed je er dan voor slecht te praten over je huidige/vorige werkgever of collega's. Werkgevers willen positieve mensen, die van aanpakken houden.

6. Denk aan je non-verbale uitingen

Bij het gesprek gaat het er niet alleen om wat je zegt, maar ook hoe je het zegt. Positiviteit straalt niet alleen uit in je woorden, maar een actieve lichaamshouding draagt daar aan bij. Zit rechtop, hou oogcontact, praat met je handen om je punt kracht bij te zetten. Ga vooral niet onderuit hangen of oogcontact mijden.

7. Verwacht het onverwachte

Hoe goed je je ook voorbereid, kan er soms een vraag tussen zitten die je niet had meegenomen in je voorbereiding. De manager kan dit doen om je even om de tuin te leiden en je reactie te zien. Blijf kalm en probeer de vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Je wil overkomen als een werknemer die alles onder controle heeft en dus ook moeilijke vragen kan beantwoorden.

8. Bouw aan de relatie

Enthousiasme, energie en een positieve instelling zijn aanstekelijk en aantrekkelijk. Maak je zo aantrekkelijk mogelijk voor een werkgever. Het draait lang niet altijd om de juiste werkervaring. Je concurrentie kan misschien wel meer werkervaring hebben, maar als deze kandidaat dodelijk saai is, kan de werkgever wel eens kiezen voor de meer enthousiaste kandidaat. Stel de vragen die je hebt voorbereid met enthousiasme en oprechte interesse.

9. Wees niet te arrogant

Zelfverzekerd zijn is goed, maar wordt niet arrogant. Je zelfverzekerdheid kan nog steeds aanwezig zijn, ook als je iets niet begrijpt. Als je aangeeft dat je iets niet begrijpt, kan dit juist in je voordeel werken. Onzekere mensen durven niet toe te geven iets niet te begrijpen. Maar zekere mensen schamen zich niet als ze iets niet begrijpen. Het geeft aan dat zij toelichting willen op het besprokene zodat zij de ander beter kunnen bedienen.

10. 'Bedankt' mailtje

Ga er nog steeds vanuit dat het jouw feestje is en laat duidelijk merken aan de ander waarom je graag bij dit bedrijf werkzaam zou willen zijn. Vraag de interviewer om een visitekaartje. Zo kun je bij thuiskomst de interviewer een mailtje sturen om te bedanken voor het prettige gesprek. Geef nog even aan hoe je het bedrijf kunt sterken en dat het gesprek je nog meer heeft doen beseffen dat dit de baan voor je is.

Door je goed voor te breiden, door te oefenen en door je optimaal te presenteren in het gesprek heb je een streepje voor op alle andere kandidaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten